Bruse roeiers klaar voor zware sloepenrace

Bruse roeiers klaar voor zware sloepenrace

2 mei 2007 om 14:14 uur

BRUINISSE – De naam is een vondst en de ambities zijn groot. De Bruse roeivereniging Snoque Deux wil 18 mei meedoen aan de moeder aller sloepraces, de Harlingen-Terschelling.

Roeiclub Snoque Deux traint met haar sloep Guinnevere in de Vissershaven van Bruinisse. foto Marijke Folkertsma

“Veel teams bestaan uit studenten en die hebben vaak chique namen. Wij wilden ook zoiets, maar dan op z’n Bru’s. Snoque Deux. Dóórsnokken, dus,” zegt voorzitter Emile Wielaart (31).

De roeivereniging is opgericht door Wielaart en William Lems, die in zijn woonplaats Amsterdam al langer actief is in de roeisport. Wielaart leerde roeien op de zeevaartschool. “Bruinisse is een maritiem dorp. Vorig jaar is het balletje gaan rollen, toen we aan een boot met HT-nummer konden komen. Zonder dat Harlingen-Terschellingnummer kun je niet aan deze belangrijkste race meedoen. De boot heet Guinnevere en is een 100 jaar oude spiegelsloep van de marine.”

De boot is door de eigenaar aan de Bruenaren in bruikleen gegeven op voorwaarde dat ze hem opknappen. “Je kon er doorheen kijken”, zegt Wielaart. “Onder leiding van een scheepstimmerman hebben we hem met werk in de avond- en weekenduurtjes weer in de vaart gekregen. Oudjaarsdag hebben we ‘m uit Sneek gehaald. We zijn er meteen aan begonnen, want op 18 maart moest hij klaar zijn.”

Dat was de zogenaamde sleepdatum, de dag waarop de sloepen worden gemeten en gekeurd. “In de tussentijd hebben we sponsors gezocht om alles te bekostigen. Zelf hebben we met contributie ook flink ingelegd.” Begin maart, toen de boot klaar was, is het team, dat behalve Wielaart en Lems bestaat uit Jacco en Niels Kievit, Jeroen van de Houten, Jos Kempe, Han Roth en Maurice de Ronde, begonnen met trainen. Fanatiek twee keer in de week. “We hebben echt niet het idee zomaar even mee te doen. We zijn eens naar St. Annaland geweest, zeventien kilometer tegen de stroom in. Harlingen-Terschelling is nog twee keer zo ver. Dat onderschatten we zeker niet.”

Kansen op de overwinning geven de Bruenaren zich niet. “We zijn al blij als we ‘m uitroeien. Tweeëneenhalve maand trainen, da’s toch krap aan.” Overigens is het nog niet 100 procent zeker dat Snoque Deux aan de start verschijnt. De club staat op de wachtlijst. Alleen deelnemers van vorig jaar zijn zeker van een startbewijs. Wielaart: “Maar ik heb begrepen dat het in ons voordeel werkt dat we met een gerestaureerde boot komen. Verder zijn er altijd afzeggingen.”

De vereniging is van plan dit seizoen nog mee te doen aan de Yerseke Mosselrace, de Grachtenrace in Amsterdam en de slotrace Muiden-Pampus-Muiden.

Op termijn denkt Snoque Deux aan een tweede team. Aan belangstelling daarvoor ontbreekt het in Bruinisse niet. “Maar tot aan de Harlingen-Terschelling houden we het nog even bij het vaste team”, zegt Wielaart. “Je kan de mensen wel contributie laten betalen, maar we kunnen niet garanderen dat ze die race ook mee kunnen roeien. Daarom laten we daarna pas nieuwe leden toe.”

Wielaart: “Het mooiste zou zijn – en dat is echt een droom van ons – als we zelf in Bruinisse een race konden organiseren. Alle Nederlandse team in Bru tijdens de Visserijdagen.”

Bron: PZC