De oudste HT-Sloepen ‘Guinevere (1907) gaat uitdaging aan tijdens HT-Race

De oudste HT-Sloepen ‘Guinevere (1907) gaat uitdaging aan tijdens HT-Race

18 mei 2012 om 23:12 uur

Eind 2006. Een aantal mensen zitten in het vissersdorpje Bruinisse in de kroeg. Ze bespreken de goede voornemens voor 2007; meer sporten en wat kilootjes kwijtraken. Misschien door te roeien? “Ik weet dat er in Sneek nog een roeisloep ligt weg te rotten, is dat wat?”, vraagt iemand. Iedereen is enthousiast: “Ja dat gaan we doen, sloeproeien!” Onderstaand het verhaal van de ‘Guinevere’, een van de oudste HT-Deelnemers, opgesteld door medeoprichter van Sloeproeivereniging Snoque Deux William Lems.

Een aantal mosselvissers, die al sinds jaar en dag op Terschelling komen om te vissen, zijn bereid om financiƫle steun te verlenen voor de huur van de oude sloep. Als tegenprestatie stellen ze dat we de HT moeten gaan roeien. Oudejaarsdag 2006 sluiten we een huurovereenkomst om een verweerde marinesloep van 100 jaar oud met gaten in de romp voor drie jaar lang te huren: de Guinevere.

Van marinesloep naar zeilsloep?

De sloep is rond 1907 gebouwd op de Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Na vel jaren trouwe dienst bij de marine is ze in het particuliere circuit terechtgekomen. De tijd dat ze dienst had bij de marine is nog steeds zichtbaar door de kogelgaten die ze met zich meedraagt. Zoals vele BII en BIII-roeisloepen is ook de Guinevere uitgerust om te worden omgebouwd naar zeilsloep. Bevestig aan de kielbalk een kiel, zet er een zeil op en ze verandert in een prachtige zeilsloep.

Guinevere zinkt als baksteen

Na een aantal hoogst noodzakelijke reparaties zijn we begin 2007 klaar voor de tewaterlating van de sloep. Een historisch moment. Wat we echter op dat moment zagen, deed niet onder voor het aanzicht van de fontein op Piazza de Trevi; de oude dame zinkt als een baksteen onder water. Iedereen was op dat moment redelijk teleurgesteld en had weinig vertrouwen in een goede afloop van dit avontuur. Maar na een week van pompen of verzuipen bleek dat de sloep uit 1907 wat tijd nodig had om weer waterdicht te worden. De sloep had al zo lang geen natte voeten gehad, dat alle anden en kieren weer moesten dichttrekken. Met de tewaterlating van de Guinevere was sloeproeivereniging Snoque Deux (Zeeuws voor ’trek door’) geboren.

Guinevere aangekocht

De afgelopen vijf jaar is Snoque Deux met de Guinevere uitgegroeid tot een bloeiende sloeproeivereniging met een dames- en een herenteam. Eind 2011 is in overleg met de eigenaar besloten om de Guinevere aan te kopen. Dit was voor Snoque Deux ook het moment om het groot onderhoud aan de sloep te verrichten. Afgelopen winterseizoen is de Guinevere volledig kaalgeschuurd en voorzien van nieuwe spanten. In eerste instantie was de verwachting dat ook de romp en kiel aan vervanging toe waren, maar dat bleek niet het geval. Het teakhout waar ze vroeger een sloep van bouwden is van dusdanige kwaliteit dat ze nog jaren meekan. Het blijft natuurlijk een oude dame, maar Snoque Deux en sloeproeiend Nederland kan weer jaren genieten van een stukje historisch erfgoed.

Top 30

Terschelling was al onlosmakelijk verbonden aan de mosselvisserij van Bruinisse, maar met de Guinevere zijn we nu als Bruse Sloeproeivereniging ook onlosmakelijk verbonden aan de HT. Ieder jaar kunnen we rekenen op zo’n 30 trouwe supporters en twee mosselboten die ons voor, tijdens en na de race bijstaan. Dat maakt de HT ieder jaar weer tot een heel bijzondere gebeurtenis. Ondanks de hoge leeftijd heeft de Guinevere al meerdere keren bewezen dat ze het nog steeds in zich heeft om top 30 te roeien in de HT. Vorig jaar zijn we geĆ«indigd op de 31e plaats. Die prestatie verbeteren in 2012 zal een grote uitdaging worden, aangezien we een half jaar niet hebben kunnen roeien in verband met het groot onderhoud aan de sloep, maar we gaan ervoor!

Bron: HT Magazine 2012