Iepen Friesk Kampioenskip

Iepen Friesk Kampioenskip

28 april 2013 om 23:29 uur

Zaterdag 27 april heeft het herenteam deelgenomen aan het Iepen Friesk Kampioenskip op o.a. het Groote Brekken. De start van de wedstrijd vindt plaats in de haven van Lemmer, waardoor de heren zaterdagmorgen bijtijds moesten vertrekken. Vol vertrouwen vertrokken de heren richting Friesland. Deze wedstrijd was onder meer genomineerd voor heren 1e klasse, waarin ook de Guinevere geplaatst is. Met elf deelnemende sloepen uit de eerste klasse was Snoque Deux erop gebrand hoge ogen te gooien. Daarnaast is de wedstrijd van bijna 23km een beste training voor de HT, het betekend namelijk toch zo’n twee en een half uur roeien!

Na het startschot schoot de Guinevere als een speedboot naar open water. Daar stond een frisse bries en zakte het slagtempo naar 34 lange, krachtige slagen. Na enige tijd werden diverse sloepen gepasseerd, maar ook de Guinevere zag deelnemende sloepen langszij komen. Onze directe achtervolger, de Iwan Franko, tevens eerste klasser, kwam echter nauwelijks dichterbij. Na zo’n 40 minuten opdracht van de stuur voor een interval, een sloep moest worden ingehaald voor het keerpunt en korte tijd later werd de boei gerond waardoor we windje mee kregen. De slagen langer, de snelheid loopt op, maar de Iwan Franko komt dichterbij. Die hebben toch wat meer voordeel van de wind.

Na zo’n half uur draaien we de Langesloot in; de naam zegt het al. Met een zijwind onderlangs de rietkraag om zo min mogelijk last daarvan te hebben. De Iwan Franko loopt nog steeds in. We moeten deze echter voorblijven, zelfs die ene minuut die hun later zijn gestart, omzetten in een voorsprong! na twintig minuten over stuurboord de kop weer in de wind. Nu moet het toch wel gebeuren. echter lopen we niet op eigen kracht uit op de Iwan… Daar komt echter de Cor de Bruijn voorbij de Iwan. Na korte tijd wordt ook de Guinevere gepasseerd. Direct stuurt Lems de Guinevere in hun kielzog. Een super actie zoals het hoort. De Cor de Bruijn weet geen gat te trekken, waardoor de Guinevere als het ware wordt gesleept en de roeiers met wat extra inspanning een hogere snelheid weten te behalen. Na zo’n 10 minuten deze inspanning te hebben geleverd moeten we echter toch afhaken bij de Cor de Bruijn en op eigen kracht verder.

Er is echter wel een flink gat geslagen naar de Iwan Franko. Na een kwartier weer op het Groote Brekken, windje mee naar de finish, maar nog zo’n half uur roeien. Diverse snelle sloepen komen dichterbij of passeren ons. Ook de Iwan Franko loopt weer in! Tien minuten voor de finish roeien zij zo’n twintig seconden achter ons, samen met diverse andere snellere sloepen. De opdracht van de stuur is kort en duidelijk: Concentreer en blijf ze allemaal voor! De roeiers gaan ervoor, het is maar meer een klein stukje… Pak die minuut terug op de Iwan Franko klinkt het en blijf de snelle sloepen voor! En het gebeurd, na 2.25uur geroeid te hebben komt de oude Guinevere op gang. De Iwan Franko wordt weer kleiner en een snelle, half zo zware Kromhout komt er niet voorbij. Nog 500m, nog 300m, de toeter.. Mannen, de volgende toeter is voor ons. De klappen worden langer, we lopen zelfs uit op de Kromhout en daar de finish. De riemen gaan de lucht in, hier zijn de zeeuwen, na 2:35:41 uur geroeid te hebben! Na een klein minuutje passeert de Iwan Franko te finish.

’t Gevoel alles te hebben gegeven is er, maar de geroeide tijd is langer dan twee jaar geleden en onze weerstandswaarde lager, oftewel, ons wattage moet lager zijn als toen. Daarnaast zijn we er zeker van de Iwan Franko boven ons te vinden in de uitslag, samen met enkele andere sloepen.

Na de sloep gekraand te hebben nog even wachtten op de uitslag. En die valt zwaar tegen bij de mannen uit Bru. Van de 35 deelnemers zijn ze als 21e geƫindigd. Van de elf eerste klassers bungelen ze in de onderste regionen.

Er zal bij de HT wat recht gezet moeten worden.

Met dank aan A3 de Keijzer!