Kaagrace; unieke route over de Kagerplassen

Kaagrace; unieke route over de Kagerplassen

17 juni 2014 om 15:19 uur

Kaagrace 14 juni 2014. Beide teams hadden zich ingeschreven voor de Kaagrace. Een route over de mooie Kagerplassen net boven Leiden. De dames hadden een vroege start waardoor ze al vroeg uit de veren moesten. De heren daarentegen hoefden pas om 2 uur te roeien. Een bru’s onderonsje op het water zat er dus niet in. Toen de laatste heren rond één uur arriveerden lagen de dames al weer bij de kraan om eruit getakeld te worden.

De dames, met een tweetal roeisters uit verschillende teams, verschenen net op tijd aan de start. Direct windje tegen, later windje mee. De route liep nogal kriskras over de Kagerplassen. Helaas was er nogal wat verwarring over de te varen route tijdens en na de race. Dit resulteerde ook in een lagere uitslag voor de Pareltjes. Algemeen klassement 9e van 16, 2e klasse 6e en kuikenklassement 4e. Niks aan te doen, kan gebeuren. Dus nu weer vol gas trainen, op naar de Mosselrace.

De heren verschenen rond 14.00 uur samen met 9 andere sloepen aan de start. Ondanks dat onze stuur Wolf de sloep door de drukte aan de startlijn gedwongen werd haar achter de andere deelnemers te laten dobberen, kregen de heren na het startschot al snel de koppositie te pakken. De Razende Snol kwam wel langszij maar het duurde lang voordat zij ons ingehaald hadden en wij in hun kielzog konden volgen. De stemming zat er prima in, de slagen waren lang en krachtig. Ook bij de herensloepen ging de race kriskras door het gebied en ook vele stuurmannen/vrouwen gingen fout. Bru daarentegen volgde de Grutte Beer, altijd gezellig, die wel de juiste route volgden. Even later gingen zij ook verkeerd samen met verschillende andere sloepen maar onze stuurman hield wederom de juiste koers vast. Even later kwam er zelfs een sloep voor de derde keer voorbij. Hun stuuf was dan ook reeds 2x de verkeerde kant op gegaan. Doordat er zoveel verkeerd gevaren hadden, betekende dit dat Snoque Deux met de Guinevere alleen maar hoger in het klassement zou eindigen! De slagen bleven lang en constant. Het weer was ideaal en de stuur hield de motivatie om door te gaan er goed in. Na precies 2 uur te hebben geroeid kwam de Guinevere na een lange interval over de finish. Doordat de route meer dan 18km lang was en deze in 2 uur was geroeid hadden de heren hoge verwachtingen over de uitslag. Even wat gegevens: 18,3km in 2 uur = 9,15km/h = 2,54m/s. Bij enkele tienden hoger dan 2,50m/s zijn de heren verzekerd van een mooie plaats in het eindklassement. Tel daarbij op dat er verschillende sloepen verkeerd waren gevaren die normaliter boven ons eindigen…

Bij de prijsuitreiking bleken de heren in de Guinevere op een negende plaats Algemeen klassement van de 32 deelnemende herensloepen te staan. Door het relatief groot aantal aanwezige hoofdklassers, 15 sloepen, waren de heren dan ook zeer tevreden. In de eerste klasse werden zij vierde met een ruime voorsprong op de nummer vijf en nipt achter de nummer drie!

Bekijk de foto’s Met dank aan Gijs van der Plas