Snoque Deux heeft eigen Visserijdagfeestje

Snoque Deux heeft eigen Visserijdagfeestje

18 februari 2008 om 14:30 uur

BRUINISSE – De mannen van sloeproeivereniging Snoque Deux uit Bruinisse weten zich opmerkelijk goed te handhaven in het wereldje van het sloeproeien.

Zó goed, dat ze op zaterdag 19 juli een eigen wedstrijd houden. De ‘Mosselrace’ past in het programma van de Visserijdagen.

“Start en finish zijn in de Vissershaven. De start is om half twaalf en we varen dezelfde route als de mosselkotters tijdens de vlootschouw. Zo’n tien á twaalf kilometer op de Oosterschelde. Dat lijkt niet veel, maar je hebt wel met het getij te maken,” zegt William Lems, secretaris van Snoque Deux.

De naam Mosselrace bestond al. Tot vorig jaar werd de race gevaren in Yerseke. “Maar de organisatie daar is uiteen gevallen en ook de gemeente had andere plannen,” legt voorzitter Emile Wielaart uit. Snoque Deux is door de Zeeuwse Federatie Sloeproeien gevraagd in het gat te springen. “Ook de stichting Festiviteiten Bruinisse heeft geïnformeerd en zelf waren we natuurlijk ook van plan om een keer een race te organiseren.” Snoque Deux hoopt op deelname van vijftien tot vijfentwintig teams, maar neemt genoegen met minder. Lems: “Je zit toch dicht tegen de vakantie. Een stuk of tien is leuk en wel genoeg voor de eerste keer.”

Snoque Deux begint met enthousiasme aan de organisatie van de Mosselrace, maar heeft voorlopig nog wat anders aan het hoofd. Wielaart: “Vanaf nu staat alles in het teken van trainen voor de race Harlingen-Terschelling. We moeten beter presteren dan vorig jaar.”

De Bruenaren beleefden vorig jaar hun première bij deze klassieker van het sloeproeien. Slecht getraind en met hun teakhouten Guinevere, die enkele maanden daarvoor nog een wrak was, moesten ze honderd deelnemers voor laten gaan. Zelf zijn ze al blij dat ze überhaupt mee mochten doen. Lems: “We zijn gematst en dat komt door onze sloep. De Guinevere is een ex-marineschip. Kun je nagaan. Sinds 1907 worden er bloed, zweet en tranen in gestort. In Harlingen zei iemand tegen me: ‘Voor zulke sloepen is de Harlingen-Terschelling bedoeld en niet voor die snelle plastic badkuipen.'”

Een andere stimulans voor de Bruse sloeproeiers is de aanwezigheid van een flinke groep Bruenaren tijdens de klassieke race. Wielaart: “Er lagen twee mosselschepen en die hadden een feestje aan boord. Denk dat er zo’n dertig tot veertig Bruenaren rondliepen.”

Dankzij sponsoring heeft Snoque Deux nieuwe riemen, een investering van zo’n 4000 euro. Volgend doel is overname van de sloep Guinevere, die nu voor drie jaar in bruikleen is van een man uit Den Helder. Lems: “We moeten daar binnen twee jaar geld voor zien te vinden. Ik denk zo’n 15.000 tot 20.000 euro en het navrante is dat alles wat we in de sloep hebben geïnvesteerd straks bij de koop nog eens moeten betalen.”

door Ton van den Nouweland (PZC)