Snoque Deux tijdens de HT 2012

Snoque Deux tijdens de HT 2012

21 mei 2012 om 23:14 uur

HARLINGEN-TERSCHELLING 2012: De HT is door de heren van Snoque Deux, in hun sloep de Guinevere, afgesloten met een 34e plaats in het algemeen klassement!

Vrijdagmorgen startte om 07.55 uur de Guinevere (start nr. 54) tijdens de legendarische Koninginnerace Harlingen-Terschelling. Het team; bestaande uit stuurman Jaap, bakboordroeiers Jos, Kees-Jan, Ben, Daan en stuurboordroeiers Niels K, Wolfert, William en Rik, presteerde het wederom om als eerste van de 10 sloepen, die gelijktijdig waren vertrokken, de haven van Harlingen uit te varen. Direct kreeg de oostenwind vat op de sloep, waardoor het team met geringe vloed, zo’n 8,9 km/h begon te roeien. Dit tempo werd lang volgehouden en na enige tijd werden de eerste sloepen van de 50 voorgangers ingehaald! Het roeien ging perfect en van de golven op het Wad werd weinig hinder ondervonden. De Guinevere liep zienderogen uit op de medestanders en tientallen sloepen werden ingehaald. Dat geeft moed en slag na slag werd gemaakt. Stuurman Jaco Kievit met ‘zijn’ dames in de Moos uit Amsterdam werd gepasseerd en ook zij hadden er aardig de slag van te pakken! De Seahorse uit Kortgene kwam in zicht en later werden ook deze Zeeuwse beulen voorbij geroeid. Er lagen toen nog maar enkele sloepen voor de Guinevere, waaronder het Dikkertje (vriendenteam en concurrent 1e klasse), dat nog nauwelijks zichtbaar was aan de horizon! De snelste sloep uit het deelnemersveld, de Azorean High uit Katwijk, kwam als eerste bij de Guinevere langszij. De roeiers van Snoque Deux kregen van de stuurman te horen dat er nog slechts 4 sloepen voor lagen die in ieder geval ingehaald moesten worden. Toen de roeisloep het Dikkertje als eerste het Schuitengat inging, zat de Bruse sloep op zo’n 700 meter daarvandaan. In het Schuitengat werd de één na laatste sloep gepasseerd. Er restte nog één ding, Dikkertje voorbij vóór de finish! Ondertussen kwamen er meerdere sloepen voor de roeiers in zicht die na Snoque Deux gestart waren! Vol d’r tegenaan dus. Zo’n 1500 m voor de finish werd het Dikkertje gepasseerd, waardoor alle sloepen die eerder waren gestart waren ingehaald! Op naar de finish! Enkele snelle sloepen kwamen op het laatst nog voorbij en de Guinevere ging als no. 7 over de finish! Na 3 uur en 43 min roeien over een afstand van zo’n 33 kilometer was de crew van de Guinevere in Terschelling aangekomen!

De verwachtingen over de uitslag waren divers, maar een plek tussen de 35 en 45 moest mogelijk zijn! Zaterdag was daar de uitslag; een 34e plaats overall voor de mannen uit Bru!

De roeiers en stuurman waren erg tevreden over dit resultaat! Door de restauratie is de sloep pas later in het jaar te water gelaten, waardoor de trainingen en zelfs een wedstrijd niet konden worden geroeid. De roeiers waren zich er dan ook van bewust dat het resultaat van 2011, 31e, waarschijnlijk niet zou worden verbeterd. Dat ze er uiteindelijk slechts 4 plaatsen van verwijderd waren, had dan ook niemand verwacht!